Daca un nume suna prost, probabil ca asa si este

Rasfoind zilele trecute o carte despre naming am dat peste o introducere de capitol tragicomica si, astazi, nu ma pot abtine sa nu-i dedic primul post. Enjoy…ne dam cu parerea dupa:

„Alaturi de culegerea de viermi si scoaterea de ciocuri de pui, alocarea profesionista de nume pentru produse, servicii si companii este, dupa toate probabilitatile, cea mai ciudata modalitate de a-ti castiga existenta. Dintr-un anumit punct de vedere, specialistii in denumirea de branduri sunt un simptom al decadentei capitaliste: creaturi alintate care se ingrasa de pe urma sangelui, sudorii si lacrimilor celor care muncesc din greu si a angajatilor cinstiti ai acestora care, spre deosebire de parazitii de mai sus, fac lucruri reale intr-o lume reala.” (Steve Rivkin, Fraser Sutherland, Cum se creeaza un nume de brand)

Citind aceste randuri, gandul mi-a zburat automat la un nume auzit intr-o zi la radio: Mobiliblianta sau Mobilibliantza (inca nu mi-a fost dat sa aflu cum se scrie). Stiu…e greu de citit, iti zgarie auzul, iti zgarie pana si limba, dar l-am memorat fiind sigura ca intr-o zi il voi putea folosi drept contraexemplu intr-un anumit context. A doua oara nu am mai auzit „minunatia” si tind sa cred ca acest lucru se datoreaza in mare parte „inspiratiei” cu care a fost conceput numele.

Asa cum spunea si Aaker, un nume dureaza (sau asa ar trebui) mai mult decat o mare parte din celelalte elemente ale unui program de markenting, cum ar fi un amblaj, un pret sau o tema de advertising si, din acest considerent, cred ca naming-ul trebuie lasat in grija creaturilor alintate si nu in cea a angajatilor caliti in eforturi muncitoresti.

Later edit: Se pare ca forma corecta este Mobili Briantza. Daca e atat de greu sa realizez cum se scrie sau se aude un nume, nu mai am ce spune despre cat de eficient este.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: