Daca un nume suna prost, probabil ca asa si este

In prea-scurta mea experienta in domeniu mi-a fost dat sa am de-a face cu doua situatii extreme in ceea ce priveste naming-ul: una ar fi ca “imi doresc un nume care sa fie tare, dar sa fie cel mai tare” si alta ar fi ca “imi doresc un nume care sa spuna exact ceea ce fac, scurt si la subiect”. Bine-bine, dar cam cat de tare sa fie, mi-as spune eu?
Lasand gluma la o parte, problema este ca oamenii se bazeaza doar pe felul lor de a fi atunci cand decid sa adopte un nume (sa fie unul tare sau sa fie unul cat se poate explicativ) si nu iau in considerare beneficiile pe care li le-ar putea aduce un nume bine ales.  Si pentru ca situatiile sunt doua, in doua am sa impart si eu tipurile de nume la care ati putea apela, dar exista si un bonus: avantaje si dezavantaje pentru fiecare dintre ele.

Nume descriptive

Un nume descriptiv spune pur si simplu ce este sau ce face un business sau un produs. Multi le acuza ca ar fi plictisitoare dar asta nu inseamna ca, in realitate, nu sunt foarte multe nume descriptive eficiente: Dero, Antibiotice, General Motors, American Airlines, Movie Channel si lista poate continua. Cele mai importante avantaje ale lor ar fi ca:

  • presupun  costuri reduse pentru lansarea unui nou brand. Numele, explicand prin el insusi ce va fi sau ce va face produsul, scuteste anumite cheltuieli presupuse de procesul de intrare pe piata. In aceasta situatie, publicul-tinta nu va mai avea nevoie de explicatii suplimentare pentru a intelege ce face o companie sau un produs si nici pentru a asocia numele cu denotatul sau.
  • sunt usor de creat. De cele mai multe ori, dar nu intotdeauna (!), nu sunt necesare serviciile unei agentii de branding sau ale unei persoane specializate in domeniu pentru a crea un nume descriptiv. Pentru multe business-uri, aflate la inceput, bugetul este prea mic pentru a plati servicii specializate de naming iar optiunea de a inventa pe cont propriu un nume ar putea fi riscanta. Un nume descriptiv ar putea fi o solutie in astfel de situatii.

Oricat de logice ar parea avantajele unui nume descriptiv, inainte de a lua o decizie asupra viitorul nume ar fi bine de luat in considerare si dezavatajele numelor descriptive:

  • pot parea anoste. Si asta nu ar fi o problema foarte mare in cazul naming-ului de produs, mai ales pentru cele din domenii cu o concurenta scazuta. Problema se pune in cazul naming-ului de companie unde, un nume descriptiv pe langa ca poate fi anost, poate limita capacitatea de extindere a activitatii. In acest caz, nu ar fi foarte eficient un nume ca Avioane Craiova pentru o extindere a activitatii spre sectorul imobiliar.
  • nu ajuta la crearea asocierilor de brand. Singurele asocieri care se creeaza pe baza unui nume descriptiv sunt cele bazate pe modalitatile de utilizare ale produsului sau pe obiectul de activitate al companiei. Insa pentru a putea beneficia de avantajele unui nume bun acesta ar trebui sa poata sustine asocieri bazate pe beneficiile aduse publicului-tinta.

Cu alte cuvinte, pentru un business de dimeniuni reduse, cu activitate locala, care, cel mai probabil, nu isi permite sa investeasca intr-un buget de marketing solid,un nume descriptiv este o varianta viabila. Totusi, inainte de a lua o decizie, ar fi bine sa aruncati o privire si pe avantajele si dezavantajele unui nume inventat:

Nume inventate

Exista doua tipuri de nume inventate. Unele dintre ele rezulta din combinarea a doua sau mai multe cuvinte sau doar prin alipirea unor sufixe (Agilent, Imobilis, Arboris), iar celelalte sunt nume care se bazeaza pe experienta de a le exprima (Google, Kleenex). Avantajele unor astfel de nume ar fi ca:

  • sunt unice. Un nume bine inventat nu ar trebui sa se regaseasca foarte usor intr-o limba sau alta, lucru ce ii confera acestuia unicitate, pe care o va transfera ulterior brandului. Daca mai este si usor de retinut, cum este cazul numelor bazate pe experienta de exprimare, am putea vorbi de un nume de brand perfect. Prin insasi natura lor, aceste nume creeaza dorinta de a fi exprimate de catre publicul-tinta, lucru care le face foarte usor de raspandit si devin foarte usor populare. Mai pe scurt: devin memorabile tocmai datorita implicarii emotionale pe care o presupun.
  • sunt indeajuns de flexibile incat sa suporte modificari ale business-ului. Asa cum am spus si mai sus, este destul de dificil sa ai un nume descriptiv care sa spuna ca faci un lucru si tu sa incerci sa te impui pe piata ca facand alt lucru. Foarte multe business-uri se extind sau chiar isi schimba domeniul de activitate in timp, iar un nume inventat poate fi o solutie atunci cand nu vrei sa pierzi investitia pe care ai facut-o intr-un nume doar pentru ca afacerea nu mai merge si ai fost nevoit sa te reprofilezi.

Suna bine avantajele unui nume inventat dar, pentru ca intotdeauna exista un dar, iata si dezavantajul fundamental:

  • sunt foarte costisitoare. Este nevoie de un buget de marketing destul de mare (daca nu chiar foarte mare) pentru a lansa un astfel de nume si mai ales pentru a fi recunoscut de catre publicul tinta. Si uneori, in ciuda unor investitii serioase in procesul de naming, exista riscul ca numele sa nu-si atinga scopurile si sa devina un impediment in comunicarea cu publicul tinta.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa luam in calcul obiectivele si perspectivele viitorului produs sau ale viitoarei companii si sa decidem daca solutia potrivita ar fi un nume descriptiv sau un nume inventat.

Reclame

Comments on: "Mi-as dori un nume tare, dar tare sa fie!" (1)

  1. […] menite sa creeze familiaritate prin asocieri directe cu clasa de produse (mai multe aici ). In acest sens, experienta in naming a evidentiat doua direcii: pentru prima dintre ele, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: