Daca un nume suna prost, probabil ca asa si este

Nu ma pot hotara care dintre titluri este cel mai potrivit. Ideea este ca informatiile ar trebui sa fie de ajutor atat pentru cei care incearca sa-si creeze singuri un nume cat si pentru cei care vor incredinta viitorul nume unei persoane specializate in domeniu.

Nu stiu daca ati auzit vreodata de brief de naming si nici nu stiu daca se foloseste pe la noi. Poate pe la case mai mari, la Bucuresti, insa eu una nu am auzit in Iasi de asa ceva si nici nu mi-a fost dat sa vad vreun exemplar la fata. Poate ca totusi exista cateva agentii in care instrumentul se foloseste, nu as vrea sa vorbesc in necunostinta de cauza, tot ce pot spune este ca majoritatea agentiilor de la nivel local nu il folosesc si ca marketerii nu obisnuiesc sa scrie astfel de brief-uri (sper sa nu gresesc).

Lucrul acesta se intampla datorita faptului ca foarte multi considera naming-ul o chestie ce tine strict de  creativitate si de capacitate de inventie. Foarte multi considera ca numele ia nastere asa din senin si nu vor sa conceapa ca un nume bun necesita muuult research si chiar o strategie de naming.  Anyway…

Brief-ul de naming este un document scris in care se gasesc informatii esentiale despre produs sau companie, conceptul viitorului brand si obiectivele de naming. Brief-ul este un plan care va ghida intregul proces de naming astfel incat etapa de creatie sa aiba o directie si viitorul nume sa-si atinga scopul.

In plus, are un rol esential in etapa de evaluare a propunerilor de nume. Nu sunt suficiente si nici nu ajuta cu nimic afirmatiile bisilabie de genul e bun/nu-i bun. Sunt pareri pur subiective, care datorita lipsei unor argumente solide devin ineficiente pentru procesul de creare a numelui. Ar fi mult mai usor si mai eficient sa spui ca numele nu respecta anumite criterii stabilite inca de la inceput in brief-ul de naming.

So, pentru a crea un nume sau pentru a redacta un brief de naming trebuie sa ai in vedere:

1. Conceptul

Ce face compania sau produsul? Cu ce se diferetiaza pe piata? Exista vreun atribut care sa-i confere unicitate? Care sunt beneficiile pe care le aduce clientilor finali? Care sunt valorile si misiunea companiei? Cateva informatii din istoria companiei sau a produsului (cand a fost infiintata/lansat, de cine  etc.).

2. Portofoliul de brand

Ce alte produse si servicii mai furnizeaza compania? Care este povestea lor? Cum au evoluat? In cazul unui nou brand, unde se va situa acesta in portofoliu de brand? Exista vreun element comun intre numele produselor (de ex: iPhone, iPod, iPad)? Noul nume va purta amprenta companiei sau va fi total diferit?

3. Publicul tinta

Cine vor fi clientii companiei sau consumatorii produsului? Ce ii caracterizeaza? Din ce zone geografice provin? Ce limbi straine vorbesc? De ce ar apela un client la produsele sau serviciile tale si de ce nu ar face-o?

4. Concurenta

Cine sunt principalii competitori? Ce ii diferentiaza de tine?

5. Scopul

Vorbim de naming sau de re-naming? In cazul unui re-naming, care este povestea din spatele actualului brand si al numelui sau? De ce nu mai este considerat potrivit actualul nume? Caror criterii nu corespunde?

6. Obiectivele

Care sunt calitatile pe care trebuie sa le transmita noul nume? Trebuie sa transmita o stare de spirit?

7. Criterii lingvistice

In ce limba trebuie sa fie numele? Este si engleza o optiune sau nu exista nicio limitare in acest sens? Numele trebuie sa contina sunete cu rezonanta fonetica? Necesita cercetari amanuntite de lingvistica pentru ca numele va trebui sa suporte intrarea pe piata nationala sau internationala (trebuie cercetate sensurile numelui in mai multe limbi, dialecte sau culturi)?

8. Marca si domeniul

Va fi inregistrat noul nume? Se pune problema extinderii pe piete externe si implicit cea a inregistrarii numelui in alte state? Va exista un domeniu online pentru produs/companie? Ce extensii (.ro, .com, .info etc.) trebuie sa suporte?

9. Alte specificatii

Exista litere, cuvinte sau concepte care trebuie evitate? Exista preferinte pentru anumite cuvinte? Se doreste un nume descriptiv sau unul inventat?

Am incercat sa gasesc un brief real de naming insa nu mi-au reusit cautarile, aveti insa aici un exemplu de „formular”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: