Daca un nume suna prost, probabil ca asa si este

Nu, nu m-am apucat de facut propuneri de nume pentru brand-uri celebre, este vorba despre o poveste care era cat p’aci sa devina realitate.

In 1984, Jef Raskin punea bazele proiectului Macintosh, numindu-l dupa marul sau preferat. De culoare rosiatica, soiul Mc Intosh are miezul moale, coaja tare si este folosit mai ales la salate si gustari. Fructele acestui soi se culeg la sfarsitul lui septembrie si sunt foarte iubite in regiunea New England si in Estul Canadei.

In 1997, dupa o perioada mai dificila, Steve Jobs isi pune toate sperantele de salvare a companiei de la faliment in lansarea noului Macintosh, un desktop all-in-one. Viitorul companiei statea in acest proiect, deci avea nevoie de un nume pe masura.

La sfarsitul anului 2009, Ken Segall, mintea din spatele numelui iMac, acorda pentru prima data un interviu despre munca pe care depus-o si colaborarea cu Steve Jobs.
Tot ce i-a putut trece prin cap lui Segall cand a vazut pentru prima data noua inventie a lui Jobs a fost: „Doamne, oare nu-si dau seama ce fac? Este atat de radical.” Jobs avea deja si o propunere de nume pe care Segall a evitat sa-l divulge vreodata pentru ca i se parea mai mult decat prost: Mac Man. Adevarata problema care s-a ridicat atunci era ca Jobs facuse o pasiune pentru acest nume.

Teoretic, numele noului computer trebuia sa reflecte brandul Macintosh, trebuia sa exprime in mod clar ideea de acces la internet si trebuia sa poata suporta viitoare extensii de brand.

Segall a propus initial 5 nume, dintre care 4 erau „bluff-uri” pentru a scoate in evidenta numele pe care si-l dorea: iMac. Segall avea toate motivele sa se indragosteasca de iMac:

  • face referire la Mac/Macintosh;
  • prefixul „i” nu numai ca vine de la internet, dar si de la individual, imaginatie, informal si a inspira, concepte care caracterizeaza filosofia Apple;
  • „i”-ul putea fi aplicat oricarui nou produs care urma sa fie lansat.

Jobs le-a respins pe toate, inclusiv pe iMac, preferand sa ramana la ideea lui – Mac Man. „Eu personal am tinut foarte mult la iMac, asa ca i-am propus inca 3 sau 4 nume, dar am continuat sa-mi sustin propunerea initiala.”  Ultimul raspuns al lui Jobs a fost ” I don’t hate it this week, but I still don’t like it „

Segall nu a mai auzit nimic de propunerea sa din parte lui Jobs, dar l-a vazut pe noul computer, sau cel putin asa zice el. Ideea este ca iMac a iesit pe piata, dar nu pentru ca Jobs s-ar fi lasat convins ci, mai degraba, pentru ca Mac Man era deja inregistrat ca marca de o companie numita MidiMan.

Cat de diferit ar fi fost astazi intregul brand Mac, fara renumita initiala? i si-a depasit scopul initial si a devenit un brand in sine, punand-si semnatura pe majoritatea brandurilor Apple.

Daca MacMan ar fi devenit realitate:

iBook ar fi BookMan

iPod ar fi Pod Man

iPhone ar fi PhoneMan 🙂 🙂 🙂

Iata si filmarea lansarii noului produs Apple dar si a noului sau nume.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: