Daca un nume suna prost, probabil ca asa si este

Gata cu pauza! A trecut cam mult timp de când „n-am mai fost” pe aici  dar a fost vacanţă….şi a fost bine. Am revenit printre nume.

Mai exact printre 8 nume de brand şi originile lor:

ASUS – AS…Pegasus…US

ASUS îşi are originile în numele propriu PegASUS, calul înaripat din mitologia greacă, văzut ca simbol al succesului. Decizia de a renunţa la prima parte a numelui este una strategică, dorindu-se o poziţie superioară în listele alfabetice (voi analiza pe viitor acest tip de abordare strategică pentru că nu este un caz izolat)

Numele ASUS este supus unor „mici” probleme, mai ales în limbile care nu au ca fundament latina – imprecizia şi ambiguitatea pronunţiei (AY-SUSS sau AZ-OOS, mai multe aici si pe multe alte forumuri din U.S.). Pe langa problema de pronunţie, ASUS mai are şi o problema legată de originile sale: foarte mulţi cred că ASUS este un fel de acronim sau un compus din ASia şi U.S., dar, ar mai fi şi o altă variantă, care m-a distrat cel mai tare: un compus din ASs şi anUS.

BIC – Bich sau bitch, cum o fi

În 1945, Marcel Bich şi-a folosit propriul nume pentru a deschide o fabrică de componente pentru stilouri şi creioane în Clichy, Franţa. Dată fiind asemănarea în pronunţie (paronimia) cu bitch, numele ar fi avut o caracteristică ofensatoare, de nedorit, în toate limbile anglosaxone şi s-a renunţat la h-ul final.

Carrefour – hipermaketul de la intersecţie

Primul magazin Carrefour a fost deschis pe 3 iunie 1960 în Anecy, Franţa, în apropierea unei intersecţii (carrefour în limba franceză). Businessul de retail apare mai târziu, când grupul Carrefour introduce pentru prima dată conceptul de hipermarket (un supermarket de dimensiuni foarte mari şi o zonă de shopping sub acelaşi acoperiş), deschizând primul magazin de acest fel pe 15 iunie 1963.

DANONE – Daniel…. Daniel Carasso

Prima companie care a purtat numele Danone a fost fondată în 1919 de Isaac Carasso la Barcelona, fiind o fabricuţă care producea iaurt. Cuvântul Danone este un diminutiv de origine catalană a numelui Daniel, purtat de primul său fiu.

10 ani mai târziu se construieşte prima fabrică franţuzească Danone dar, în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, Daniel Carasso este nevoit să mute compania la New York, viaţa sa fiind în pericol din moment ce Franţa era ocupată de nemţi şi el era de origine evreiască.

În U.S.A. se înfiinţează Dannon Milk Products, renunţându-se la e-ul final pentru ca numele să aibă o rezonanţă mai apropiată de cuvintele americane şi, implicit, pentru a fi mai uşor de pronunţat (lucru pe care ASUS nu s-a gândit să-l facă pentru imensa piaţă americană).

După întoarcere lui Daniel Carasso  în Franţa din 1951, Danone intră înt-un lung şir de fuziuni şi achiziţii, compania adoptând de-a lungul anilor şi numele unor parteneri (Gervais Danone) şi redevine, din 1994, Danone.

FIAT – sec şi la subiect

Numele FIAT este un acronim pentru Fabbrica Italiana Automobili Torino.

Goodyear -a good business for science

Gooyear Tire&Rubber şi-a început activitatea în 1898, când fondatorul, Frank A. Seilberg, a achiziţionat prima fabrică de producţie, numind compania după numele celui care a descoperit procesul de vulcanizare, Charles Googyear.

HARIBO – Hans Riegel din Bonn

Jeleurile Haribo sunt binecunoscute în toată lumea iar unul dintre motivele acestei mari realizări este tocmai prezența atât de îndelungată în timp a brandului. Compania a fost lansată în 1920 de Hans Riegel Sr., în orașul Bonn, Germania. De ce dau detalii atât de amănunțite despre nașterea companiei? Pentru ca tocmai aceste detalii sunt esența numelui Haribo: HAns RIegel BOnn. Un fel de Hans Riegel din Bonn, adică acronime, acronime și iar acronime.

Lancôme – Paris, je t’aime

Lancôme este un beauty brand din categoria produselor de lux, deținut de L’Oréal din 1964. Compania a fost fondată la Paris în 1935 de Armand Petitjean iar numele i-a fost inspirat de ruinele castelului Lancosme (Château de Lancosme).

Cam asta ar fi incă un episod din seria How it’s made. Hope you enjoyed it!

To be continued…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: